Dekorirajte z Vestino – dan spomina na mrtve


4.oktober.2016

Dan spomina na mrtve je v Sloveniji državni praznik, ki ga praznujemo prvega novembra. Na ta dan se spominjamo vseh preminulih, ki so zaznamovali naše življenje. Praznik je različica krščanskega praznika vsi sveti, kjer na isti dan praznujemo spomin vseh poveličanih duš, ki jih med letom v čaščenju izpustimo. Praznik vseh svetnikov je tako veliki dan vere, upanja in ljubezni. Ob prvem novembru se tradicionalno odpravimo v cerkev in na pokopališče. Gre za enega največjih in najbolj priljubljenih praznikov v Sloveniji, saj se ob tej priložnosti običajno zbere vsa družina. Za vas smo zato pripravili nekaj nasvetov, s katerimi lahko vaš dom ali grob vaših bližnjih naredite še toliko bolj prazničen.

Namesto šopkov, ki lahko kaj hitro ovenijo, na kuhinjsko mizo (ali v dnevno sobo) postavite ikebano. Tovrstni aranžmaji so zelo obstojni, kar pomeni, da se boste lahko s pogledom nanje vaših ljubljenih spominjali tudi do več dni ali celo tednov. Kako jo narediti? Preprosto. Najprej za nekaj minut v posodo z vodo namočite kvadrasto ali kockasto cvetličarsko gobo za vstavljanje cvetja. Gobo lahko kupite v cvetličarni ali katerikoli trgovini z vrtno opremo. Dlje, kot jo boste namakali, več vode bo ta zadržala za uspevanje vašega rastlinja. Če se vam med namakanjem goba nenehno dviguje na površje, jo z nečim obtežite.

Medtem, ko čakate, da se vaša goba naužije vode, se lotite rezanja cvetja in drugega rastlinja. Za osnovo se priporoča uporaba zelenja oziroma vejic različnega drevja ali grmovja. Lahko uporabite smreko, cipreso, bor, ali karkoli drugega z lepimi bogatimi vejami. Pravzaprav lahko prav vse, kar boste postavili v svojo ikebano, naberete na prijetnem sprehodu po gozdu ali parku. Vejice narežite in obrežite, če so preveč košate. Nato jih po plasteh zapičite vse okrog vaše gobe. To bo vaša osnova in hkrati najširši del ikebane. Nato nekaj manjših vejic zapičite še naključno po vsej gobi in skušajte prekriti čim večjo površino, da se gobe skoraj ne bo več videlo.

Potem pride na vrsto cvetje. Pri tem koraku so možnosti neomejene. Če želite, da je vaš aranžma videti bolj prefinjeno, se lahko v cvetličarno odpravite po že narezano cvetje. Pred tem pa morate, seveda, določiti temo in barvo vaše ikebane. Lahko se, na primer, odločite za najljubšo barvo preminule osebe ali barvo, ki vas nanjo spominja. Običajno se priporoča uporaba največ treh različnih rož. Najbolje je, da ena prevladuje. Ta je po navadi tudi največja in najbolj žive barve. Lahko se odločimo za tri ali pet takšnih rož in jih razporedimo po vsej površini gobe ali pa jih vse skupaj postavimo na sredino aranžmaja. Druge rože, ki so praviloma manjše in drugačne barve, nato postavimo izmenično, kjer še imamo prostor oziroma kjer lahko še vidimo gobo skozi zelenje.

Vaši ikebani lahko dodate še kakšen poseben element. Lahko se odločite za storže, bleščice, zlate ali srebrne vejice in piškote, ali pa na vejice nataknete sporočilca s prijetnimi spomini na preminulo ljubljeno osebo.

Vaša praznična ikebana bo zaradi trdne osnove precej vzdržljiva, zato jo lahko postavite praktično kjerkoli, tudi na pokopališče. V tem primeru lahko v sredino postavite eno izmed elektronskih in solarnih sveč Vestina, ki bo vaš aranžma naredila še toliko bolj poseben. Izbiro sveče lahko povežete z značajem osebe – če je bila oseba inovativna in okoljsko ozaveščena, lahko ikebani dodate denimo Vestino Solar. Če je cenila lepe stvari, umetnost in estetiko, pa ikebani dodate denimo Vestino Classic. Seveda se lahko odločite za katerokoli izmed Vestin, saj so vse po svoje unikatne, hkrati pa primerne za vse vremenske razmere. Vašo ikebano s svečo Vestina lahko postavite tudi v kapelico, na vrt, ne nazadnje pa tudi v naravo. Morda ob najljubši sprehajalni poti preminule osebe. Če ste svoj aranžma pripravili za notranje prostore, mu lahko v sredino postavite Vestino Prestige, ki bo s svojim dovršenim in prefinjenim dizajnom vašo ikebano povzdignila na še višjo raven.